Het is bekend dat de inwoners van Elsloo sterk zijn gehecht aan hun dorp en aan elkaar.
Niet alleen hebben ze belangstelling voor de ontwikkelingen van hun woonplaatst in het heden, maar zeker ook voor het wel en wee van Elsloo en de inwoners in het verleden. Vandaar dat er altijd al grote belangstelling bestond (en bestaat) voor oude foto’s van Aelse en zijn Aelsenaire.
Veel fotomateriaal is vaak particulier bezit of is opgeborgen in gesloten archieven, zoals dat van het Streekmusuem de Schippersbeurs Elsloo.

 

Om aan de vraag naar oude foto’sen te voldoen, besloot Stichting Aelserlei in 1996 om veel uniek beeldmateriaal op een video vast te leggen en voor iedereen toegankelijk te maken.
Voor het project was een lange adem vereist. Er werden oproepen geplaatst voor het aanleveren van foto’s en films.

Het Streekmuseum de Schippersbeurs was bereid hun foto's eenmalig beschikbaar te stellen maar ook om het, voor de video geselecteerd materiaal, vakkundig toe te lichten. Er werden gesprekken gevoerd met vele oude inwoners over hun jeugd in het vroegere Aelse en waarbij vele mooie en emotionele herinneringen aangehaald werden. Diverse inwoners van Elsloo werden geïnterviewd en hun verhalen werden op video gedocumenteerd.
Video Jan Göbbels kreeg zelfs toestemming om heel Elsloo van uit de lucht met zijn videocamera's vast te leggen, om zo Elsloo aan iedereen te tonen zien zoals ze nog nooit gezien hadden!

Maandenlange werkzaamheden resulteerden in meer dan 200 uur,veelal uniek histories materiaal van Aelse. Fanfare de Maasgalm werd bereid gevonden om het beeldmateriaal te ondersteunen met fraaie, sfeervolle muziek.

Mede door deze unieke samenwerking met de gehele gemeenschap van Elsloo en de verdienste van video Jan Göbbels, die beroepsmatig ook video-films opneemt en monteert is een kwalitatief hoogstaand product tot stand gekomen. In juni 1997 was de presentatie in het overvolle Maaslandcentum en volgde de verkoop. De videofilm was een doorslaand succes en brengt nog steeds de gedachte voort om hieraan een vervolg te geven .

 

De productie uit 1997 is anno 2007 op DVd verkrijgbaar en kan worden besteld voor Euro 20,00. Bestellen kan via deze website zie hoofdmenu contact vermeld duidelijk bestelling DVD film Aelse . Duur Dvd ongeveer 45 minuten.